Pagina's

vrijdag 24 maart 2017

Lesidee 16 - Lente in het Bongobos

De lente is weer in het land, ook in het Bongobos. Ontdek de verschillende seizoenen met Vosje, Pluim, Konijn en Hert in dit prachtig vormgegeven en geanimeerd bos.

Dit lesidee is geschikt voor de kleuterschool.

In het Bongobos vind je per seizoen een verhaal met bijbehorende, educatieve spelletjes. Deze kunnen apart gespeeld worden, maar komen ook tijdens het verhaal aan bod. Sommige creaties die ze in de spelletjes maken, duiken daarna zelfs in het verhaal op. Bovendien is het verhaal ingesproken door een Vlaamse vertelstem.

Benodigdheden

-         - Op de computer of het digitaal bord: website
-         - Op de iPad: herfst, winter, lente, zomer

Aan de slag

Na de selectie van het seizoen is het mogelijk om te kiezen tussen ‘Verhaal’ of ‘Spelletjes’. In de verhaalmodus wordt tussendoor telkens één spelletje van een categorie aangeboden, passend bij de scène. Na het spel gaat het verhaal automatisch verder. Hebben ze in een spelletje iets gecreëerd, bijvoorbeeld een tekening, dan komt dit terug in het verhaal.

In de spelletjesmodus zijn de spellen los van het verhaal te spelen. Ze worden per level steeds een beetje moeilijker en ze verschillen per seizoen. In de lente zijn het de volgende spellen:
-         -  Zoek de verschillen: wat hoort niet bij de lente?
-         - Een kleurplaat, waarbij de aangeduide kleur wordt opgenoemd
-         - Bloemen zaaien en water geven, waarna de bloemen groeien
-         - Cijfers/punten met elkaar verbinden
-         - Tellen van voorwerpen
-         - Muziek maken door een aangeduide melodie te volgen
De spelletjes zijn gericht op kleur- en vormherkenning, geheugen, tellen, creativiteit en uiteraard motorische (muis)vaardigheden.

Let op!
Op de computer kun je de Bongoboswebsite best openen in Internet Explorer. In Google Chrome werkt de website in elk geval niet.
Wanneer Bongobos voor de eerste keer op een computer gebruikt wordt, kan het nodig zijn om de Unity-player te installeren. Er komt dan een melding op het scherm. Je kunt veilig de stappen doorlopen en zo de Unity-player installeren.

Meer weten?


Heb je nog vragen of wil je weten wat je nog meer kunt doen met ICT en kleuters? Raadpleeg dan je ICT-coördinator.