Pagina's

donderdag 21 april 2016

Lesidee 10 - Beleef de Lente!

Het is weer lente, ook voor de vogels. Zij zijn weer druk bezig met nesten bouwen, eieren uitbroeden en hun jongen groot brengen. Maar hoe doen ze dat? En hoe ontwikkelen de jongen? Je kunt dat allemaal live bekijken op Beleef de Lente!


Dit lesidee is geschikt voor de hele basisschool

Beleef de Lente is een initiatief van de Nederlandse Vogelbescherming. Ze hebben onder andere camera’s hangen bij de bosuil, de slechtvalk, de ooievaar en bij tuin- en weidevogels. Bovendien is er veel extra lesmateriaal beschikbaar.

Benodigdheden

Beleef de Lente Junior
Beleef de Lente (eventueel: meer vogelsoorten)
- Lesmateriaal
- Computer, Digitaal bord,… (filmpjes werken niet op iPad)


Aan de slag

Beleef de Lente Junior is de educatieve en kindvriendelijke versie van Beleef de Lente, inclusief lesmateriaal. Buiten dat er van elke vogel live camerabeelden beschikbaar zijn, kun je ook eerder opgenomen clips bekijken van speciale of interessante momenten in het nest. Verder wordt ook een dagboek bijgehouden en is het mogelijk om vragen te stellen op het forum. Hiervoor is wel een (gratis) account nodig.

 

Integratie in de klas

  • Op de website staat een hele verzameling kant-en-klaar lesmateriaal voor de hele school, inclusief werkbladen voor leerlingen.
  • Gebruik de website op het digitaal bord als introductie van een les over de lente, vogels, …
  • Geef een observatieopdracht aan de hand van de live webcambeelden of de opgenomen clips. Dit kan klassikaal, maar ook prima in een hoekenwerk! (Logboeken zijn te vinden op de website)
  • Kijk elke dag een paar minuten hoe de vogels zich ontwikkelen: van ei, het uitkomen tot het uitvliegen. Zo krijg je een mooi beeld van de ontwikkeling.
  • Geef de opdracht om heel goed naar één van de vogels te kijken en ze vervolgens na te tekenen.
  • Laat een spreekbeurt voorbereiden over een van de vogelsoorten en gebruik de website als informatiebron. Hebben ze meer vragen dan kunnen ze die stellen aan de experts op het forum of elders op het internet.

Succes!

1 opmerking: