
Dit lesidee is geschikt vanaf het 3de leerjaar.
Op een spelende manier komen de leerlingen in de game in contact met de aspecten op het internet en worden ze begeleid in het maken van de juiste en veilige keuze: wat zet je online, hoe vind je en beoordeel je informatie, wat zijn echte mails, digitaal pesten,… Als ze het hele spel hebben gespeeld, volgt er een eindtoets en verdienen ze hun Diploma Veilig Internet.
Aan de slag
Als je naar de website surft, dan kom je standaard op de inlogpagina voor leerlingen, dat ziet er als volgt uit:
Hier kunnen ze een account aanmaken, spelen zonder account (voortgang wordt dan niet bewaard) of inloggen met hun reeds gemaakte account.
Onderaan is het mogelijk om op ‘inloggen voor leerkrachten’ te klikken. Door een groepsaccount aan te maken, is het als leerkracht mogelijk om de vorderingen van de leerlingen te volgen. Op dit groepsaccount kan een groepscode ingevoerd worden, die de leerlingen later ook tijdens hun registratie gebruiken. Hier is het ook mogelijk om de inlognaam en het wachtwoord van de leerlingen te zien (voor als ze dit vergeten zijn), dit wordt hen dus best voor het registeren verteld. Het is ineens een mooie kans om het over veilige gebruikersnamen en wachtwoorden te spreken. Bij ‘je echte naam’ moeten ze wel hun werkelijke naam invullen.
Het spel bestaat uit 5 kamers, die elk zo’n 20 minuten duren en kunnen in willekeurige volgorde gespeeld worden. De opdrachten met een notitieblokje zijn vooral voor het 5de en 6de leerjaar, maar kan ook onder begeleiding uitgevoerd worden in het 3de en 4de leerjaar.
Meer informatie
Uitgebreide leerkrachten handleiding met lesideeën per kamer: KLIK
Lespakket Diploma Veilig Internet: KLIK
Geen opmerkingen:
Een reactie posten