Pagina's

maandag 17 maart 2014

Lesidee 3: 'Gevaarlijke' stopmotion

Van 15 tot 30 maart is het jeugdboekenweek. Dit jaar is het thema ‘Gevaar!’ en daarom gaan we in dit lesidee ‘gevaarlijke’ stopmotionfilmpjes maken.

Dit lesidee is (mits enige aanpassing hier en daar) geschikt voor zowel kleuter als lagere school.

Stopmotion is een filmtechniek waarbij stilstaande beelden (foto’s) achter elkaar worden gezet. Hierdoor is het mogelijk om heel leuke en creatieve animatiefilmpjes te maken met leerlingen waarbij voorwerpen kunnen bewegen. In de kleuterklassen vraagt dit natuurlijk meer begeleiding dan in de derde graad, maar het is zeker mogelijk!

Benodigdheden

- Fototoestel (op statief of een vaste ondergrond)
- Computer (op de klascomputers staat irfanview reeds geïnstalleerd)
En/of:
- iPads
- app: Stop Motion KLIK
Verder nog:
- Materiaal voor het decor en de figuurtjes, zoals playmobil, plasticine, knutselmateriaal,…
- Boeken uit de jeugdboekenweek (Overzicht boekentips)

Aan de slag

Er zijn verschillende manieren om aan de stopmotionfilmpjes te beginnen. Allereerst is het mogelijk om vanuit een boek uit de boekenweek te starten en dit verhaal te gebruiken om na te spelen (of een fragment daarvan). Verder is het mogelijk om de leerlingen voor hun filmpje vrij uit de geselecteerde boeken te laten kiezen. Ten slotte is het een idee om samen met de leerlingen een spannend, gevaarlijk verhaal te verzinnen als basis (of laat ze dit zelf bedenken).

Als dit gebeurd is, moet er nagedacht worden over het decor en het materiaal dat gebruikt gaat worden. Waar gaan ze de camera zetten, zodat hij stevig en veilig staat? Leg ook zeker uit dat voorwerpen steeds een kleine beweging maken per foto die gemaakt wordt. Op deze manier ontstaat er met alle foto’s samen een leuk filmpje.

Als er iPads gebruikt worden, is er een goede en fijne app beschikbaar, waarin direct stopmotionfilmpjes gemaakt kunnen worden. Deze app heet ‘Stop Motion’, de link naar deze app op iTunes staat bij de benodigdheden.

Als er een camera en vaste computer gebruikt worden, zullen de foto’s op de computer gezet moeten worden. Met behulp van Irfanview (staat standaard op de klascomputers) kan er vrij eenvoudig een stopmotionfilmpje gemaakt worden. Hiervoor kan de handleiding gebruikt worden, die onderaan bij ‘meer informatie’ staat. Hier staat ook in uitgelegd hoe je geluid kunt opnemen en toevoegen aan het filmpje.

Een andere optie is om Windows Live Movie Maker te gebruiken om de stopmotionfilmpjes te maken. Het heeft als voordeel dat er meer effecten toegevoegd kunnen worden (o.a. titels), maar vraagt iets meer van de computer.

Laat na afloop zeker de gemaakte filmpjes klassikaal zien op bijvoorbeeld het digitale bord en bespreek hoe het proces is verlopen. Het is natuurlijk ook mogelijk om de filmpjes op een Youtubekanaal van de school te zetten, zodat ze bijvoorbeeld ook door ouders te zien zijn.

Meer informatie

Handleiding stopmotion maken in irfanview: KLIK
Voorbeeld van stopmotion op school gemaakt: KLIK (gemaakt in een kleuterklas!)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten