Pagina's

maandag 12 oktober 2015

Lesidee 7 - Plickers

Interactie met alle leerlingen zonder dat elke leerling een tablet of smartphone nodig heeft? Dat kan met Plickers!
Leg de klas een vraag voor en laat ze individueel antwoorden, zodat iedereen betrokken is bij de les. Met weinig moeite inventariseer je daarna de antwoorden.

Dit lesidee is geschikt voor het 2de tot het 6de leerjaar.

Benodigdheden

- Een smartphone of tablet met internetconnectie en de Plickers App (AppStore of Google Play)
Antwoordkaarten

Wat kun je er mee?

In principe kun je er alles mee vragen, zolang het antwoord op de vraag een meerkeuzeantwoord of
goed/fout is. Het is mogelijk om in je vraag een afbeelding te verwerken. Laat de creativiteit maar gaan!
- Wiskunde: Wat ligt in het midden van 2 getallen, met keuze uit diverse antwoorden.
- Wiskunde: vragen over diverse lijnstukken en hoeken.
- Taal: welk (voeg)woord past in de zin?
- Taal: Een definitie aan een woord koppelen.
- WO: Wat is de hoofdstad van…?
- WO: Wie heeft er voorrang in deze verkeerssituatie?
- Een snelle test aan het eind van de les/dag over de lesstof
- Of gewoon een quiz, stemming,…

Hoe werkt het?

Maak een account aan op de website van Plickers. Hier kun je ineens een klas aanmaken en leerlingen toevoegen (tot 63 leerlingen). Elke leerling krijgt een nummer, die overeenkomt met de antwoordkaarten. Dit is ook de plek waar je alle vragen kunt aanmaken en klaarzetten voor gebruik.

Op dezelfde website is het mogelijk om de kaarten te downloaden. Het is af te raden om ze te lamineren, omdat door de glans en de reflecties het moeilijk is om te scannen. Het is wel mogelijk om ze op bijvoorbeeld karton te plakken. Zorg ervoor dat de leerlingen altijd de kaart gebruiken die overeenkomt met de nummer bij hun naam op de website. Antwoorden doen ze door de zijde met de juiste letter omhoog te houden.

Download vervolgens de app van Plickers, dit is mogelijk voor zowel Android als iOS. Je bent dus niet afhankelijk van of er iPads in de scholen zijn om van deze toepassing gebruik te kunnen maken. Een smartphone (Android of iOS) is dus ook mogelijk. De app is nodig om de vraag te starten en om de antwoorden van de leerlingen te scannen en op die manier te inventariseren. Op je toestel krijg je direct te zien wie er correct antwoordde en wie niet. Vervolgens zet je er de volgende vraag mee klaar.

In de Live View op de website van Plickers wordt de vraag weergegeven, die je met het toestel hebt aangeduid. Het is mogelijk om daar te laten zien welke leerlingen al geantwoord hebben (en wat ze geantwoord hebben, maar of dat wenselijk is?).  Het is eveneens mogelijk om staafgrafieken te zien van de gekozen antwoorden van de groep. De gegeven antwoorden per vraag opgeslagen, zodat je die later nog rustig kunt bekijken.

Meer informatie

Voor een uitgebreide uitleg en help: Klik
Of raadpleeg je P'ict'er.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten