Pagina's

donderdag 19 maart 2015

Lesidee 6 : Probleemoplossend denken / leren leren

Volgens sommige psychologen vereist het oplossen van problemen een bepaald soort systematisch denken dat zij "probleemoplossend denken" noemen. In de klas worden de beertjes van Meichenbaum gebruikt, ook bekend als "stippen stappen".

Dit lesidee is geschikt voor alle klassen

Eerste graad : 

Bee-Bot (gratis app voor iPad, iPhone, iPod touch)
Bee-Bot is een app gebaseerd op een prijswinnende robot 'Bee-Bot floor'. De app maakt gebruik van toetsenbord functionaliteit en stelt kinderen in staat om hun vaardigheden in directionele taal en programmering te verbeteren dmv verschillende commando's : achteruit, vooruit, links en rechts 90 graden bochten.

Benodigdheden 
- iPad of/en iPod touch
- eventueel een koptelefoon
- stappenplan klik hier

Kodable (gratis app voor iPad)

Kodable is een gratis app die een kindvriendelijke inleiding tot het programmeren en het oplossen van problemen aanbiedt.

Benodigdheden 
- iPad 
- eventueel een koptelefoon
- stappenplan klik hier

Tweede graad : 


Run Marco! (gratis app voor iPad, online op de computer)
Run Marco is een episch avontuur. Je hebt plezier tijdens het leren programmeren. Gebruik visuele instructies om Marco te begeleiden door een reeks van niveaus waarin hij zichzelf probeert te ontdekken. In deze reis leer je te denken als een professionele ontwikkelaar stap voor stap.

Benodigdheden 
- computer
- eventueel koptelefoon

Derde graad :

Scratch (online op de computer)
Met Scratch programmeer je je eigen interactieve verhalen, spellen en animaties. En kun je jouw eigen creaties delen met anderen in de online gemeenschap.
Scratch helpt jonge mensen creatief te leren denken, systematisch te redeneren en samen te leren werken (essentiële vaardigheden voor het leven in de 21ste eeuw).

Om je werk op te slaan en te delen met anderen, kan je een account aanmaken. Dit gaat in een paar stapjes aan de rechterkant van het scherm bovenaan. Klik op 'Log in' en wordt Scratcher! 
Benodigdheden 
- computer
- eventueel koptelefoon
- scratch boekje klik hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten