Pagina's

maandag 5 mei 2014

Lesidee 4 – Sock Puppets

Na de paasvakantie zijn de mediakoffers te ontlenen, daarom hebben we er dit keer voor gekozen om een lesidee te maken die bij de mediakoffers past. Natuurlijk kan dit lesidee ook uitgevoerd worden zonder mediakoffers, maar daarvoor zijn wel iPads of iPod touchs voor nodig.

Dit lesidee is (mits enige aanpassing hier en daar) geschikt voor zowel kleuter als lagere school.

Sock Puppets is een app en een soort moderne versie van een poppenspel, in dit geval met sokken. Het is mogelijk om uit een aantal sokken te kiezen, waarbij de mondjes steeds mee bewegen met de gesproken tekst.

De Mediakoffer

Vanaf eind april zijn er per scholengemeenschap twee mediakoffers gratis te ontlenen voor een periode van twee weken, eventueel met ondersteuning van de ICT-coördinator. In de kleine mediakoffer zal een fotocamera (met statief), iPad, iPod touch, Vtech camera, headset en een camera zitten. In de grote koffer zal ook een AppleTV, Accespoint en een laptop zitten. Verder zullen er ook kant-en-klare handleidingen, lesfiches en stappenplannen voor leerlingen beschikbaar zijn.

Voor meer informatie kun je altijd terecht bij je P-ICT.

Benodigdheden

- iPads of iPod touch (aanwezig in de Mediakoffer)
- App ‘Sock Puppets’ KLIK (reeds geïnstalleerd op de iPads in de Mediakoffer)
- Of App ‘Sock Puppets complete’ Kosten: €3,59. In deze versie is het mogelijk om eigen foto’s toe te voegen. KLIK
- Kant-en-klare stappenplan KLIK
- Lesfiche: KLIK

Aan de slag

Sock Puppets kan op verschillende manieren gebruikt worden en nodigt uit om creatief te zijn. Je kunt het natuurlijk in zetten als poppenspel als introductie op een activiteit, maar ook prima als verwerking van een les. Een ander idee is om het in te zetten als een vraag en antwoordspel of quiz over een bepaald onderwerp. Een laatste voorbeeld is een spreekoefening, voor bijvoorbeeld Frans. Dit is maar een kleine greep uit wat er allemaal mogelijk is.

Bij het openen van de app kun je door op ‘new’ te klikken om een nieuw verhaal te beginnen. Je krijgt dan verschillende opties waar je uit kunt kiezen, onder andere de sokken. Je kunt steeds verder met ‘next’. Als je dat gedaan hebt, kun je kiezen met welke sok je op dat moment gaat spelen. Je selecteert hem door er op te tikken, er zal een pijl boven zijn hoofd verschijnen. Door op de andere sok te klikken, wissel je van sok. Je kunt de sokken bewegen en vergroten en verkleinen met je vingers.

Door bovenaan op de rode knop te klikken, kun je het spel opnemen. Zowel de bewegingen als het geluid worden opgenomen. Tik bovenaan op het vierkant om te stoppen. Wacht even, want het verhaal zal daarna vanzelf afspelen. Als dat goed is, kan het met het diskette opgeslagen worden. Geef het vervolgens een titel. Het filmpje kun je in het beginscherm terug vinden onder ‘open’.

Na het opslaan is het mogelijk om het filmpje verder te gebruiken in een app als iMovie. Het filmpje tonen en bespreken kan op een digitaal bord met behulp van een Apple TV. Om het filmpje aan andere te tonen (ouders) kan het filmpje geüpload worden op het Youtube-kanaal van de school gezet worden.

Meer informatie

Er staat een volledige lesfiches over Sock Puppets op de Mediarobot. De Mediarobot kun je hier vinden: KLIK

Geen opmerkingen:

Een reactie posten