Pagina's

maandag 12 mei 2014

Lesidee 5 - Flosj in het parlement

Binnenkort trekken de stemgerechtigden naar de stembus, maar waarom gaan we stemmen? Wat is het Vlaams Parlement nu precies en wat doen die mannen en vrouwen daar? Om een antwoord te krijgen op die vragen, neemt Flosj ons in een game mee door het Vlaams Parlement.

Dit lesidee is geschikt voor de derde graad. 

‘De Kracht van je Stem’ is een initiatief van de educatieve dienst van het Vlaams Parlement. Ze houden een website bij met educatief materiaal en lespakketen, een politiek woordenboek in begrijpbare taal en dus ook de game ‘Flosj in het parlement’.


Benodigdheden

- Een computer met eventueel een koptelefoon.
- Een word-documentje of lijstje met vragen
Of:
- Pagina 13 t/m 16 uit: Oefenbundel

Aan de slag

‘Flosj in het Parlement’ is een animatie of game waar leerlingen zelfstandig mee aan de slag kunnen in bijvoorbeeld een vorm van hoekenwerk. Door op verschillende plekken op de afbeelding te klikken, krijgen ze meer informatie over de verkiezingen, het Vlaamse Parlement, de Vlaamse Regering en enkele politieke begrippen.

Links staan de verschillende afbeeldingen van Flosj symbool voor de verschillende thema’s in dit spel. Door er met de muis over te gaan, wordt onderaan weergegeven wat achter de knop zit. Bovenaan wordt weergegeven of alle links (en dus ook de informatie) gevonden is. De rode bolletjes worden bij elk aangeklikte nieuwe link groen. Rechtsboven staat dan nog een knop ‘spel’. Door hier op te klikken, ga je naar een spel passend bij het thema. Alleen zijn deze spelletjes niet altijd even educatief.

Als verwerking kan er gekozen worden om pagina 13 tot en met 16 uit de bundel met oefeningen in te vullen, dit is een onderdeel van een volledig lespakket voor de 3de graad over de komende verkiezingen. Een ander mogelijkheid is om de onderstaande vragen te laten beantwoorden en eventueel in een presentatie vorm te laten verwerken.

1. Wat zijn verkiezingen?
2. Wat is een politieke partij?
3. Wat is de meerderheid, de fractie, de oppositie en de coalitie?
4. Wat regelt het Vlaamse Parlement en wat wordt er voor heel België samen geregeld?
5. Wat is een decreet?
6. Wat is de Vlaamse Regering?
7. Wie is de baas in de Vlaamse Regering?
8. Wat is een Vlaamse volksvertegenwoordiger?
9. Wat is een commissie?
10. Wat is een plenaire vergadering?

Meer informatie

De website ‘De Kracht van je Stem' met een politiek woordenboek.
De brochure, als onderdeel van een lespakket voor de komende verkiezingen Klik
De handleiding bij dat lespakket: Klik
Oefeningen bij het lespakket (met een hoofdstuk vragen over Flosj): Klik

Geen opmerkingen:

Een reactie posten